Als individu wens je zeer zeker over jouw eigen woning te beschikken. Dit gevoel zal je eens in jouw leven wel hebben en dat is totaal normaal. Het is heel erg leuk om in jouw eigen woning te wonen, dan afhankelijk te zijn van anderen. Ook zijn wij Nederlanders heel zelfstandige mensen. Indien je nu een pand wilt kopen voor jouw business, dien je daar geld voor te hebben. Zijn jouw spaargelden te weinig daarvoor? Dan kun je een hypothecaire lening bij de financiële instellingen aanvragen. Het aanvragen hiervan gaat niet altijd gemakkelijk. Wij vertellen je hieronder een stukje daarover en ook de risico’s daarvan. Neem dus jouw tijd om meer over hypothecaire leningen te lezen en te weten. Wij wensen je heel veel leesplezier toe!

Wat is een hypothecaire lening?

Een hypothecaire lening kun je aanvragen wanneer je een duur goed wilt kopen. Iets dat duur kost kun je dus ook financieren. Bij deze wijze van financiering heb je een onderpand nodig. In dit geval zijn het dus onroerende goederen, zoals een huis bijvoorbeeld.

Wij lichten dit stukje voor je toe aan de hand van een simpel voorbeeld. Je wilt bijvoorbeeld een pand aanschaffen voor jouw business en snapt dat panden duurzame goederen zijn. Zij gaan tenminste 40 jaren mee en zijn daarom duur. Indien je niet voldoende geld hebt om dat pand binnen een keer te kopen, kun je het laten financieren. Voor de financiering kun je wezen bij een financiële instelling, zoals de bank. Deze vorm van financiering heet een hypothecaire lening. De bank gaat je vragen om een onderpand. Dit is van belang, omdat het onderpand als back-up dient voor de bank. Indien je bijvoorbeeld niet meer voor het pand kunt betalen, zal de bank jouw onderpand in beslag nemen. Met andere woorden wilt de bank dus niet verliezen. Let er wel op dat de waarde van het onderpand wel meer dan de helft van het nog aan te schaffen goed dient te zijn. De bank zal je dan vragen of je een vaste baan hebt, omdat ze de zekerheid willen hebben dat je elke maand inkomsten hebt. Met de inkomsten gaat de bank ervan uit dat je jouw hypothecaire lening kan aflossen.

Wat zijn de risico’s van een hypothecaire lening?

Nu weet je dus wat een hypothecaire lening inhoudt. Je snapt dat er daarin risico’s zitten. Alles in het leven is verbonden aan risico’s en ook deze vorm van lening. Het ergste van deze lening, is dat het je voor wellicht meer dan 30 jaren zal spoken. Een voordeel daarvan is dat je over jouw eigen pand beschikt. Hieronder vertellen we je meer over de risico’s die komen bij kijken bij een hypothecaire lening. Deze zijn namelijk:

  1. Inkomensrisico’s:

Wij hebben opgemerkt dat in de meeste gevallen mannen en vrouwen gezamenlijk een hypothecaire lening aangaan. Dit doen ze, omdat zij ervan uitgaan dat ze beide meer inkomsten hebben en zodoende de lening binnen een kortere periode kunnen aflossen. Inkomensrisico kan namelijk bij kijken bij een hypothecaire lening. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan:

  • Bij het overlijden van de partner
    • Bij scheiding
    • Bij werkloosheid op een onverwacht moment
    • Bij arbeidsongeschiktheid
  • Restschuldrisico’s:

Hier bedoelen we niks anders dan dat de waarde van jouw onderpand hoger dient te liggen dan het goed dat je nog wilt aanschaffen. Indien dat niet het geval is, zal je nog een ander onroerend goed als onderpand moeten hebben. Stel dat jouw onderpand momenteel €100.000,- waard is, dien je die zodanig te onderhouden zodat het niet meer ‘onder de waarde’ is.

  • Schaderisico’s:

Indien jij jouw huis hebt gezet als onderpand, kunnen ook onverwachte risico’s optreden. Je kunt hier denken aan brand. Daarnaast heb je ook van die autobestuurders die heel hard rijden. Zij kunnen bijvoorbeeld zodanig hard rijden dat zij hun auto in de gevel rijden. Tja, heel onverwachts! Deze dingen gebeuren en daarvoor dien je gereed te zijn. Het is meestal wel beter dat je een erf als onderpand zet, omdat die niet in waarde verliest.

Aan de hand van het artikel hierboven, zie je dus hoe lastig het kan zijn om een hypotheek lening aan te gaan. De drie risico’s die wij voor je hebben opgesomd, zijn de algemene risico’s die zich in de meeste gevallen voordoen. Deze zijn totaal niet te onderschatten. Wat je ten alle tijden dient te onthouden, is dat de bank nooit wilt verliezen en daarvoor dien je gereed te zijn. Tot slot wensen wij je heel veel succes toe in de toekomst. Ook hopen wij dat je dit artikel heel handig hebt gevonden.

Ook interessant: New10.com