transitie vergoedingBen je als gevolg van de coronacrisis op straat komen te staan? Of heeft jouw werkgever jou om een andere reden op straat gezet? Dan heb je ineens fors minder inkomen dan voorheen het geval was. Dit kan een aantal nadelen tot gevolg hebben. Mogelijk kun je jouw hypotheek en andere maandelijkse lasten niet langer meer betalen nu er minder geld binnenkomt. De eerste periode kun je mogelijk nog wel uitzingen met spaargeld, maar dit houd je natuurlijk geen eeuwigheid vol.
Schrale troost is in dat geval dat je bij ontslag vaak recht hebt op een transitievergoeding. Veel mensen hebben echter geen idee wat dit voor een vergoeding is, laat staan dat zij weten hoe zij hiervoor in aanmerking komen. Geldt dit ook voor jou? Wij helpen je in deze tekst op weg.

Wat is een transitievergoeding?

Indien je al sinds jaar en dag voor dezelfde werkgever aan het werk was, heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord van een transitievergoeding. Daarom leggen wij jou hier eerst kort uit wat voor een vergoeding dit precies is voordat we dieper in de materie duiken. Een transitievergoeding is binnen het Nederlandse recht een financiële compensatie die jouw (ex-)werkgever jou als werknemer moet betalen bij ontslag. Je krijgt dus een ontslagvergoeding mee. In sommige gevallen is dit geen misselijk bedrag. Vandaar dat een transitievergoeding in de volksmond ook wel bekend staat als een gouden handdruk.

Hoe hoog is een transitievergoeding

Wanneer je ontslagen bent, wil je ongetwijfeld weten hoeveel geld je als ontslagvergoeding meekrijgt. Dit is echter iets wat we op voorhand niet vast kunnen stellen. De hoogte van een transitievergoeding hangt namelijk af van een aantal factoren. Te beginnen met het salaris. Heb jij je de afgelopen jaren opgewerkt binnen een bedrijf? Dan ben je er qua loon vast ook flink op vooruit gegaan. Dat is positief voor jouw transitievergoeding wanneer je ontslagen wordt. Hoe meer je verdient, des te hoger jouw transitievergoeding namelijk is.

Het salaris is echter niet het enige wat meespeelt bij het bepalen van de hoogte van jouw transitievergoeding. Ook het aantal dienstjaren heeft hier namelijk invloed op. Ben je pas korte tijd in dienst bij een bedrijf wanneer je de laan uitgestuurd wordt? Dan krijg je een aanzienlijk lagere vergoeding mee dan wanneer je al jarenlang voor het bedrijf werkt.

Heb je recht op zo’n vergoeding?

Veel mensen weten niet wanneer zij recht hebben op een transitievergoeding. Dit is het geval wanneer jouw werkgever jouw contract stopzet. Heb je een tijdelijk contract? Dan kan jouw werkgever besluiten dit contract niet te verlengen. Hij kan echter ook toestemming krijgen van het UWV. Het is zelfs mogelijk dat hij jouw contract laat ontbinden via de rechter. In deze genoemde gevallen heb je recht op een transitievergoeding. Dit is soms ook het geval wanneer je zelf besluit een contract niet te verlengen.

Vaak wordt de hoogte van een transitievergoeding in goed overleg tussen werkgever en werknemer bepaald. Komen jullie er niet uit met elkaar? Leg je dan niet zo maar ergens bij neer, maar schakel een professional van een juridisch platform in. Zo’n professional kan jou namelijk helpen het onderste uit de kan te halen voor wat betreft een transitievergoeding.