bedrijf

Photo by Mediamodifier on Unsplash

Ondernemen is hot en steeds meer mensen kiezen ervoor om hun eigen bedrijf te beginnen. Vrijwel elke bedrijfseigenaar komt er vroeg of laat weleens mee in aanraking dat een bedrijf verkocht of soms gekocht dient te worden, bijvoorbeeld bij een fusie of een verkoop wanneer je wil stoppen met werken. Bij een verkoop van een bedrijf komt behoorlijk wat kijken, maar het belangrijkste is natuurlijk dat de juiste prijs wordt betaald voor het bedrijf. 

Bedrijfswaarde berekenen is geen eenvoudig proces en er zijn verschillende theorieën die je los kan laten op de waardebepaling. Er zijn tegenwoordig diverse bemiddelaars te vinden die ondersteunen tijdens het proces van de bedrijfsverkoop die ook helpen met het bepalen van de bedrijfswaarde.

Het bepalen van de bedrijfswaarde is niet gemakkelijk en van tal van verschillende factoren afhankelijk. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de waarde zoveel mogelijk op aantoonbare data is bepaald. Er zijn een aantal regels die veel worden gebruikt zonder dat deze leidend hoeven te zijn. Een voorbeeld hiervan is vijf tot acht keer de nettowinst van het bedrijf of soms een maal de gehele jaaromzet. 

Een andere benadering die wel wordt gebruikt is drie tot vijf keer EBITDA wat een afkorting in het Engels is en staat voor winst voor de aftrek van de rente, afschrijvingen en amortisatie. Je zal zien dat wanneer je deze vuistregels gebruikt je op uiteenlopende bedragen uitkomt, wat onderstreept dat deze methodes niet leidend moeten zijn maar slechts een indicatie geven van waaromtrent de waarde zal komen te liggen.

Leestip: wat is mijn bedrijf waard?

Schakel een bemiddelende organisatie in voor een snelle en soepele verkoop

Als gezegd hangt de snelheid van het proces om een bedrijf te verkopen sterk af van de beweegredenen. Het is hoe dan ook aan te raden om de diensten van een bemiddelende organisatie in te schakelen. 

Naast het feit dat deze helpt bij een soepel verloop van het proces, is ook een potentiële koper sneller gevonden en weet je zeker dat je de juiste prijs krijgt voor jouw bedrijf. De meeste partijen op dit gebied werken al jarenlange met een groot netwerk aan potentiële verkopers en bieden ook een marktplaats aan waarop bedrijven geadverteerd kunnen worden. Het is hierdoor makkelijker om snel een vertrouwde koper te vinden waar je graag je bedrijf aan verkoopt.