Vraag jij je af wat beter is, hypotheek afbetalen of beleggen? Scherp! Er zijn namelijk grote verschillen. De twee grootste daarvan zijn het risico en opbrengsten (rendement), maar ook drie andere factoren zijn van belang. En die worden helaas vaak over het hoofd gezien.

In samenwerking met beleggingsspecialist Jorik Vermeulen van Happy Investors beschrijven we in dit artikel 5 grote verschillen tussen hypotheek afbetalen vs. beleggen. Voor meer informatie over beleggen kan je terecht op hun website, waar je 400+ gratis kennisartikels vindt over succesvol beleggen.

Voor scherp advies omtrent je hypotheek kan je uiteraard op onze website blijven. Zoals dit artikel met de 5 grote verschillen tussen investeren vs. hypotheek aflossen.

Lees verder

Hypotheek afbetalen of beleggen: verschil in risico

RisicoIn je overweging is het verschil tussen risico en opbrengst (rendement) het belangrijkste. Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Er is een heel spectrum aan beleggen. In feite behoort hypotheek aflossen ook tot het spectrum van geld investeren. Alleen dan beleg je in je eigen huis.

Bij aflossing is het risico veel lager. Sterker nog, je hypotheek afbetalen heeft nauwelijks risico. Het is helaas niet 100% risicoloos, aangezien je bijvoorbeeld te maken kan krijgen met waardevermindering van je woning.

Beleggen kent meer risico’s, afhankelijk van je keuzes. Het grote voordeel is echter dat het veel meer opbrengst kan geven. Hoe dat werkt lees je hieronder, maar eerst nog iets over het risico.

Stel dat jouw hypotheekrente 3% bedraagt. In principe betekent aflossing dat je 3% rendement behaalt. Immers, je hoeft 3% minder schuld over het geïnvesteerde bedrag te betalen en dus is dat een opbrengst (in de vorm van minder lasten). Deze 3% is zeker. Zeker is een ander woord voor geen tot nauwelijks risico.

Bij beleggen kan je een veel hoger rendement halen. Het gemiddelde is 8%, maar door het volgen van een goede strategie kan je ook 10% of hoger halen. Probeer het wiel niet zelf uit te vinden, want het kan ook fout gaan. Hoe risicovoller je belegt, hoe hoger het rendement. Zo kan je ook +50% in één jaar halen, maar in dat geval kan -50% ook het geval zijn.

Het verschil in opbrengsten tussen hypotheek afbetalen of beleggen kan fors toenemen. Allereerst doordat je goede beleggingen maakt en derhalve hoog rendement haalt. Maar uiteraard telt een lage hypotheekrente ook mee. Hoe lager je hypotheekrente, hoe minder interessant het is om af te lossen (een luxe situatie!).

Wil je advies omtrent jouw hypotheekrente? Je kan bij ons vrijblijvend en kosteloos een hypotheekadvies aanvragen. Daar kan je alleen maar wijzer van worden.

Hypotheek afbetalen of beleggen: verschil in opbrengsten

OpbrengstenHet tweede grote verschil is opbrengst. Neem Jorik Vermeulen van Happy Investors als voorbeeld. Begonnen op 23 jaar met een paar duizend euro. Recentelijk is hij 30 jaar geworden en reeds financieel vrij. Rondom zijn 40ste zal hij kunnen stoppen met werken (als hij dit wilt). Dit ging met vallen op en staan, maar na 7 jaar beleggen is hij een specialist geworden in duurzaam resultaat. Inmiddels werkt hij fulltime aan beleggen en geeft cursussen en coaching aan beginnende beleggers om succesvol en duurzaam resultaat te halen.

Jorik geeft aan: “beleggen is een marathon. Wie kiest voor lange termijn beleggen met de juiste beleggingen en risicospreiding, kan op de lange termijn een gemiddeld rendement van minimaal 8% tot zelfs 14% behalen. Dit is veel hoger dan de spaarrente van 0,1%”.

Stel dat iedere maand €500 investeert in goede lange termijn beleggingen. Bij 8% rendement zal je na 30 jaar een vermogen van €724.013. En bij 10% rendement is dit na 30 jaar zelfs €1.068.211.

Lange termijn beleggen kan jou financieel onafhankelijk maken. Het kan je vrijheid bieden. Maar je moet het wel op de juiste manier doen, om de risico’s te beperken.

Bij hypotheek aflossen is je opbrengst de hoogte van je hypotheekrente. Vergeet echter niet dat je ook belastingvoordelen behaalt door aftrek van hypotheekrente. Dus ook in dat perspectief is het aantrekkelijker om te beleggen.

Wil je leren succesvol beleggen? Bekijk eens de beste cursussen beleggen die je helpen naar duurzaam resultaat met lager risico en hoger rendement (10 – 14%).

Hypotheek afbetalen of beleggen: verschil in liquiditeit

Dan nu drie verschillen bij hypotheek afbetalen vs. beleggen waar je niet snel bij stilstaat. De eerste is verschil in liquiditeit. Bij het aflossen van je hypotheek zit je geld “vast” in stenen. Je kan het geïnvesteerde bedrag er niet zomaar uit halen. Immers, daarvoor moet je de woning verkopen. Dit hoeft niet nadelig te zijn, zolang je er maar bewust van bent.

Bij beleggen is je geld wel liquide. Althans, wanneer je kiest voor beursgenoteerde beleggingen. In dat geval kan je grote geldhoeveelheden in korte perioden verkopen. Een bedrag van €100.000 binnen een groot beleggingsfonds verkopen gebeurt in letterlijk enkele minuten. Dit kan je tegenwoordig realiseren vanaf je mobiele telefoon. Zo makkelijk is het geworden.

Tip: er zijn ook illiquide beleggingen. Denk hierbij aan het kopen van vastgoed. Of het vastzetten van je geld tegen een vast percentage rente (spaardeposito). Dit laatste soort investeringen biedt lager rendement, maar ook lager risico. Kortom, er is een breed spectrum aan keuzes binnen de wondere wereld van beleggen.

In dit artikel lees je alles over wat liquiditeit is.

Hypotheek aflossen of beleggen: verschil in zekerheid

Zoals benoemd is er ook verschil in zekerheid. Als je de hypotheekrente nu aflost, dan weet je zeker dat je in de toekomst minder hypotheekrente gaat betalen. Bij beleggen mag je nooit uitgaan van zekerheid. Daar kan je alleen spreken van waarschijnlijkheid.

Als ik nu mijn geld beleg dan verwacht in de toekomst daar positief rendement op te halen. Hoe risicovoller je belegt, hoe minder zeker de winst is. Dit is het risico. En in ruil voor dat risico wil je een vergoeding: hoger rendement. Dus hoe risicovoller je gaat beleggen, hoe hoger rendement je mag verwachten.

Begrijp goed dat bij verkeerde of ongelukkige keuzes, dit ook averechts kan werken.

Een voorbeeld is een vastgoedfonds. Een goed fonds biedt relatief neutraal risico. In ruil daarvoor mag ik zo’n 4 – 6% rendement verwachten. In sommige jaren kan dit 8% zijn, in andere jaren misschien wel -5%. Maar het zal nooit extreem zijn, tenzij het fonds failliet gaat (wat ook een risico is).

Als je risicovol gaat beleggen dan zijn de jaarlijkse schommelingen veel groter. Neem aandelen als voorbeeld. Het ene jaar kunnen aandelen tot wel +100% rendement geven in één jaar. Het andere jaar kan dit -50% zijn. Dit soort risico’s wil je verminderen. Dat doe je door het toepassen van een goede risicostrategie. En heel belangrijk: selecteer de beste aandelen. En als je dit lukt, dan kan je een hoog gemiddeld jaarlijks rendement halen van boven de 10% (zie boven).

Hypotheek aflossen of beleggen: verschil in looptijd

Tot slot is er verschil in looptijd tussen hypotheek afbetalen of beleggen. In beginsel is het aflossen van hypotheek altijd een lange termijn investering. De looptijd is lang, omdat je geld vastzit in de woning. Bij beleggen kan de looptijd zowel lang als kort zijn. Jorik van Happy Investors (zie boven) belegt alleen voor de lange termijn omdat hij duurzaam resultaat wilt. Maar je kan ook voor de korte termijn beleggen. Dit geeft altijd een hoger risico, maar ook potentieel hogere opbrengsten. De meest extreme vorm hiervan is day trading, CFD trading en day trading in cryptomunten.

De meest succesvolle day traders worden letterlijk miljonair binnen één jaar, maar dit betreft de 0,1%. Zo verliest 85% van alle CFD traders geld. En van die overige 15% zijn er veel die goed wegkomen en een kleine winst maken.

Conclusie en ons scherp advies omtrent hypotheek aflossen

Wij kunnen alleen scherp advies geven over hypotheken, daar ligt onze expertise! Wat betreft beleggen geven wij geen advies. Wel kunnen we in het algemeen de volgende tip geven:

Het is financieel verstandig om geld voor jou te laten werken.

Begrijp je dit maar wil je geen tot nauwelijks risico nemen? In dat geval kan je het beste kiezen voor laag-risico investeringen. Het aflossen van je hypotheek behoort tot deze groep.

Ben je wel bereidt om risico te nemen omdat je geld voor jou wilt laten werken om rijker te worden? Het is tot een zekere hoogte altijd fijn om wat extra geld te hebben. In dit geval kan je beter beleggen. Een rendement van 6 – 8% zou haalbaar moeten zijn. Dit is waarschijnlijk hoger dan je hypotheekrente en dus meer lucratief.

Onze tip is om in dit geval te kiezen voor lange termijn beleggen met veel risicospreiding. Kies voor duurzaam beleggen en wordt niet hebzuchtig. Zie beleggen als een marathon. Wees geduldig en laat geld voor jou werken. Ieder jaar wordt het vanzelf meer, indien je de juiste keuzes maakt.

En, wat heeft jouw voorkeur tussen hypotheek afbetalen of beleggen?