eenmanszaak omzetten

 

Heeft u een pensioenregeling voor uw werknemers geregeld, vrijwillig of op basis van een verplicht gesteld pensioenfonds? Er zijn ook werkgevers die werknemers een extra salaris verstrekken waarmee de werknemers zelf een (gedeelte) van hun pensioen bij elkaar kunnen sparen. Zelf genoeg sparen voor de oude dag is mogelijk als de werknemers er maar goed van zijn doordrongen dat zij het allemaal zelf moeten regelen en dat een goed pensioen al snel 20% van het salaris kost. Een andere belangrijke vraag is of de partner bij een onverhoopt vroegtijdig overlijden wel financieel verzorgd achterblijft? Vaak gaan werknemers zich pas in deze complexe materie verdiepen als er niet veel meer valt bij te sturen. Hopelijk is er dan al gespaard of een vermogen bij elkaar belegd of een pensioenregeling tot stand gekomen. Pensioenlogica is een adviseur die werkgevers hierbij helpt.

 

Wanneer is het beste informatiemoment?

Het beste moment om uw werknemers te informeren over een inkomen voor later en ze aan te zetten tot handelen is er niet. Het zijn namelijk meerdere momenten. De kracht van herhaling werkt hier heel goed. Periodiek een reminder op steeds weer een andere manier zou kunnen werken. Het gaat erom dat als de werknemers het zelf moeten regelen, zij tot handelen worden geïnspireerd. Op verschillende manieren en concreet. Ook als dat betekent dat ook van hen een aanzienlijke bijdrage wordt gevraagd. Een goed inkomen voor later kost nu eenmaal geld. Het is belangrijk om dat duidelijk te maken. 

En als het is geregeld, wat is er dan geregeld? Een maximaal pensioen of een basisregeling waar de werknemers verplicht of vrijwillig aan moeten bijdragen? Het is allemaal mogelijk, als er maar over wordt gecommuniceerd op een pakkende manier.       

 

Wat voor soort pensioen heeft u?

Als er een pensioenregeling is getroffen is het voor uw werknemers belangrijk om te weten wat deze praktisch voor hen betekent. Hoeveel en per wanneer vult het werknemerspensioen de AOW-uitkering aan? Kunnen zij het pensioen vervroegen, uitstellen, eerder meer pensioen ontvangen en later minder. Of in deeltijd met pensioen gaan (deeltijdpensioen). Allemaal individuele keuzes die aangeboden kunnen worden. Dat is prachtig als er ook wat mee wordt gedaan. Door de werknemers periodiek op verschillende manieren te informeren over al deze individuele pensioenmogelijkheden zullen zij het pensioen ook veel meer waarderen.   

Een onafhankelijk pensioenadviseur die los staat van de huidige pensioenuitvoerder (verzekeraar, premiepensioeninstelling of pensioenfonds) kan u met dit alles objectief helpen. Hij verkoopt en bemiddelt niet in pensioenproducten maar helpt de werkgever het beschikbare budget zo effectief mogelijk in te zetten. Niet alleen qua geld maar ook in de vorm van communicatie.