invest

Photo by Invest Europe on Unsplash

Het beheren van de financiën van een bedrijf is een cruciale maar complexe taak die vaak verder gaat dan de basisbeginselen van boekhouding. Het inschakelen van een fiscalist van een externe partij kan daarom een strategische zet zijn om niet alleen te zorgen dat je aan de wettelijke verplichtingen voldoet, maar ook om eventuele financiële voordelen te behalen. In deze blog hebben we daarom op een rijtje gezet wanneer het inschakelen van een fiscalist aantrekkelijk kan zijn, en de voordelen ervan. 

Wanneer een fiscalist inhuren?

Er zijn momenten waarop het als bedrijf strategisch kan zijn om een externe fiscalist in te huren. Hieronder hebben we drie van zulke momenten kort toegelicht. 

  • Groeifase en complexiteit: In de groeifase van een bedrijf worden vaak veel financiële transacties gemaakt, en neemt daarnaast de complexiteit toe. Een fiscalist kan hierin bedrijven helpen met het navigeren door ingewikkelde fiscale vraagstukken en het optimaliseren van financiële structuren. 
  • Bedrijfsherstructurering: Een herstructurering van een bedrijf, zoals fusies, overnames of wijzigingen in eigendomsstructuur, brengt vaak veel veranderingen met zich mee. Een fiscalist kan daarom essentieel zijn om de financiële implicaties te begrijpen en optimaliseren. 
  • Veranderingen in belastingwetgeving: Als bedrijf moet je al rekening houden met zoveel verschillende wetten en regelgevingen, dat het soms moeilijk kan zijn om van alle veranderingen op de hoogte te blijven. Echter hebben deze veranderingen vaak wel grote gevolgen voor je bedrijf. Bij wijzigingen in de belastingwetgeving is het daarom cruciaal om een fiscalist in te schakelen. Deze professionals zijn namelijk op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en zorgen ervoor dat je bedrijf compliant blijft en mogelijk gebruikmaakt van eventuele fiscale voordelen. 

Voordelen van het inhuren van een fiscalist

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende situaties waarin het inhuren van een fiscalist voordelig kan zijn. Maar welke voordelen fiscalisten nou precies met zich meebrengen hebben we hieronder op een rijtje gezet. 

  • Risicobeheer: Door het inhuren van een fiscalist verklein je het risico dat je niet voldoet aan bepaalde regelgeving en voorkom je potentiële belasting conflicten.
  • Deskundig advies: Aangezien fiscalisten professionals zijn in hun vakgebied, profiteer je van deskundig fiscaal advies wat ervoor zal zorgen dat je bedrijf beslissingen neemt op basis van nauwkeurige en up-to-date informatie. 
  • Belastingoptimalisatie: Fiscalisten zijn onder andere gespecialiseerd in het identificeren van legale strategieën om belastingen te optimaliseren, waardoor je bedrijf meer geld kan behouden.
  • Financiële planning: Fiscalisten dragen bij aan een effectieve en strategische financiële planning, waardoor je bedrijf beter in staat is om langetermijndoelen te bereiken. 

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, kan het inhuren van een fiscalist een waardevolle investering zijn voor je bedrijf. Mocht je hier meer over willen weten, en er achterkomen wat een fiscalist voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan eens op de website van Forward Fiscalisten. Hier staat een uitgebreid team aan deskundige fiscalisten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en te helpen je bedrijf te laten groeien.