zonnepanelenGoed idee, want het plaatsen van zonnepanelen brengt verschillende (financiële) voordelen met zich mee. Zo dragen zonnepanelen bij een het milieu en kun je door middel van zonnepanelen, een heleboel besparen op de maandelijkse energierekening. Ben jij benieuwd hoe je door het plaatsen van zonnepanelen, een interessante investering kunt maken? Je leest het allemaal hier in dit artikel!

Hoe werken zonnepanelen?

Om de meest rendabele investering te maken, wat betreft het plaatsen van zonnepanelen, is het verstandig om te weten hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit vervolgens om in elektriciteit. Dit kan met behulp van de zonnecellen die in de zonnepanelen zitten. 

Het vermogen van zonnecellen wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). Dit is de opbrengst van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden. Vanwege het weer in Nederland, kan het optimale resultaat bijna niet gehaald worden. Hierdoor is de ligging van het zonnepaneel extra van belang. 

De meest ideale ligging voor zonnepanelen is op het zuiden. Wanneer de zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn, werken zonnepanelen het meest optimaal waardoor je het meeste rendement eruit kunt halen. Zonnepanelen die zich richten op het zuidoosten of zuidwesten zullen ook een interessant rendement opleveren. Let hierbij wel op, dat er rekening gehouden moet worden met schaduwmakers. Sommige huizen zijn gevestigt in de buurt van hoge gebouwen of hoge bomen, die voor schaduw kunnen zorgen. Dit zal de werking van zonnepanelen doen verminderen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen plaatst aan jouw woning, profiteer je van verschillende voordelen. Allereerst lever je een bijdrage aan het milieu. Het opwekken en gebruiken van zonne-energie wordt gezien als een duurzame manier van energieverbruik. We noemen daarom zonne-energie ook wel “groene energie” of ‘’groene stroom’’. 

Doordat je zelf duurzame energie opwekt, hoef je minder tot geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen. Hierdoor zul je merken dat jouw maandelijkse energierekening een stuk minder zal worden. Een ander financiële meevaller is, dat de optie bestaat dat je geen kilowattuur (kWh) hoeft te betalen, wanneer je je overmatig aangemaakte zonne-energie aan het algehele lichtnet stort. Hierdoor draag je dus eigenlijk ook indirect bij aan de regionale maatschappij. 

Tot slot, is het mogelijk om de BTW terug te vragen van de aanschaf van de zonnepanelen, zelfs als particulier. Dit komt omdat de aanschaf en installatie van zonnepanelen, wordt gezien als ondernemend. Met 21% BTW over het materiaal en installatiekosten, is dat een behoorlijke financiële meevaller! Houd er wel rekening mee dat je de aanvraag voor BTW teruggave, binnen zes maanden na aan de aanschaf en installatie volbracht moet hebben. Anders kun je geen gebruik meer maken van deze service.

Zoals je hierboven gelezen hebt, is het aanschaffen van zonnepanelen een interessante investering. Zo profiteer je namelijk van verschillende voordelen. Allereerst lever je een bijdrage aan het milieu; je wekt namelijk groene energie op. Daarnaast profiteer je ook van verschillende financiële voordelen. Wanneer je gebruik maakt van groene energie, zal jouw energierekening flink verminderen. Tot slot, is het mogelijk om de BTW terug te vragen van de investering.

Bron foto door Chelsea on Unsplash